Rostskyddsmålning bilar

Rostskyddsmålning bilar

Vid rostskyddsmålning för bilar använder man färg som kallas rostskyddad färg eller korrosionsbeständig färg. Detta är en typ av skyddande beläggning som appliceras på ytan av en bil för att förhindra eller bromsa uppkomsten av rost. Rost uppstår när metallytor utsätts för fukt och syre över tid, vilket gör att metallen korroderar och försämras.

Reservdelar bil

Genom att genomföra rostskyddsmålning på sin bil kan man spara en del byten av reservdelar. Eller åtminstone skjuta upp dem i tiden. När bildelar blir för rostiga kan de gå sönder och försämras vilket gör att man behöver byta ut dem till slut. Med rostskyddsmålning dröjer det längre eller förhindrar helt att rost uppstår vilket gör att delarna håller längre och du slipper byta ut dem.

Vad är rostskyddsmålning?

Rostskyddad färg är formulerad med speciella tillsatser som skapar en barriär mellan metallytan och elementen, vilket hämmar oxidationsprocessen. Dessa färger innehåller ofta korrosionsinhibitorer, såsom zink, som fungerar som offerbeläggningar, vilket innebär att de korroderar i stället för den underliggande metallen. Detta offerskydd hjälper till att förhindra att rost bildas på bilens yta.

Hur går en rostskyddsmålning till?

Appliceringen av rostskyddsfärg innefattar flera steg. Först rengörs bilens yta noggrant och all befintlig rost avlägsnas genom slipning eller med hjälp av rostkonverterare. Därefter appliceras en primer för att främja vidhäftningen mellan färgen och metallytan. Slutligen appliceras rostskyddsfärgen som ett täckskikt, vilket ger ett skyddande skikt som motstår fukt, salt och andra korrosiva element.

Hur länge håller rostskyddsmålning?

En rostkyddsmålning kan hålla allt mellan 3 till 7 år beroende på utförande och vad man använt för färg. Det finns även bilar som har ett dåligt rostskydd redan från fabriken så att du även behöver lämna in din sprillans nya bil på rostkyddsmålning.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det inte är något permanent med en rostskyddsmålning utan att det kräver att du förbättrar och gör om processen med jämna mellanrum för att det ska behålla sin effektivitet.

Du kan själv hjälpa din rostskyddsmålning att hålla längre genom regelbunden rengöring och underhåll av bilen, som att tvätta bort salt och smuts. Detta kan hjälpa till att förlänga livslängden på rostskyddsfärgen och förhindra rostbildning.

Vad kostar rostkyddsmålning på bilen?

Kostnaden för en rostkyddsmålning på bilen varierar beroende på bilmodell men en startkostnad är ungefär på 5000 kr. Priset varierar självklart även beroende på vilken firma du väljer, var du bor och hur omfattande rostkyddsmålning du behöver genomföra. Är din bil till exempel i dåligt skick från början krävs ett större underarbete än om du lämnar in en helt ny bil för kompletterande rostskyddsmålning.